FAQ

  • Wat kost de installatie?

Afhankelijk van de situatie.  Bent u zelf handig? Het systeem is zo ontwikkeld dat het door een doe het zelver geïnstalleerd kan worden. Heb je hulp nodig dan regelen we een installateur in de buurt.

Bij zelf installatie in je huis komen er nog een paar tientjes bij voor leidingen en misschien nog wat hout om het geheel aan op te hangen.

Als je het laat installeren hou dan rekening met € 500 tot € 1000 afhankelijk van de situatie.

  • Wat kost het systeem?

Het probleem is dat door wijzigende grondstof en arbeidsloon tarieven de prijzen schommelen of in recente tijden voor bepaalde versies zelfs verdubbelen! Ik kan dus alleen op het moment daar een prijs van maken op basis van de op dat moment aanwezige voorraad. Als er meer dan 1000 worden afgenomen gaat de prijs juist weer om laag. Daar bij hangt het er ook van af in welke gemeente iemand woont. Het hangt af van hoe veel subsidie het waterschap of gemeente in combinatie of alleen verstrekken. Dus prijs voorlopig alleen nog onder aanvraag.  Ik streef naar een betaalbare prijs.

  • Moet ik een gat door de gevel boren en hoe groot is dat gat?

Ja er moet een gat door de gevel. Het gat moet groot genoeg zijn voor een pijp van 40 mm doorsnede. Als de noodoverstort ook naar buiten gaat moet er ook nog een gat van 55 mm door de gevel.

  • Kan er lekkage optreden?

Dat wordt zo veel mogelijk voorkomen. Maar net als alles met water van er altijd wat gebeuren. Er zijn verschillende technieken om lekkage te voorkomen. Afdekschuifmoffen voor de inlaat en verschillende soorten kit  en afdekrosetten om alles lekdicht te maken. De tank staat onder zeer lage druk. Daar komt meestal geen lekkage van. De vierkante nood overstort kan lekken.  maar als deze pijp met een onderbreking aan het riool wordt gekoppeld kan dit ondervangen worden. Ook hier zullen er alleen een paar druppels zijn als ze er zijn.

  • Is er gevaar voor stankoverlast?

Er is tot nu toe nog door geen een van mijn gebruikers stankoverlast geconstateerd.

  • Is er gevaar voor besmetting van de leidingen van mijn  huisinstallatie?

Nee. Het product is KIWA gecertificeerd. Daar bij is rekening gehouden met een zeer zware ontwerpreis. Legionella heeft ook geen kans om dat het systeem constant door spoelt. Alleen als het systeem 3 maanden of langer buiten gebruik wordt gesteld. Maar hier voor zijn instructies in de gebruiksaanwijzing.

  • Hoe weet ik of het in mijn situatie kan werken?

Er moet een hoogteverschil zijn van minimaal 10 cm tussen het aansluitpunt van de bak en de goot. Er moet bij het plafond een minimale tussenruimte van 30 cm zijn. de bak moet hoger geplaatst kunnen worden dan het spoelreservoir van de WC.

  • Kan het systeem ook buiten geplaatst worden?

Ja dat kan, maar dan moeten er maatregelen worden getroffen om de drinkwater back-up tegen bevriezing te beschermen.  Dus isolatie en elektrische vorstbeveiliging. Daarom kan het systeem beter binnen geplaatst worden

  • Zijn er schakelkasten of andere vormen van elektrische apparaten aangesloten?

Nee het systeem werkt alleen met valhoogte verschil. Alle tanks moeten bovenstrooms van het spoelreservoir worden geplaatst. Alleen als er zware filtering wordt toegepast om er drinkwater van te maken zal er een hydrofoor drukpomp worden toegepast.

  • Is het mogelijk om het regenwatertoilet aan te sluiten op een waterzak  of andere buffer in de kruipruimte of elders in of rond het pand?

Ja het kan wel. Alleen dan komen er wel schakelaars en pompen en eventuele filters en aansluitmateriaal bij. Dan wordt de terugverdientijd wel langer.